Ανοιχτή επιστολή προς έναν επιχειρηματία

Πριν μερικές ημέρες, επιχειρηματίας που ενδιαφερόταν να πουλήσει την επιχείρησή του ήρθε σε επαφή με την Business Interval. Μετά από την καθιερωμένη ενημέρωση για την ιστορία της επιχείρησής του τέθηκε το θέμα των οικονομικών καταστάσεων και τότε πήραμε μια φοβερή απάντηση: «Θέλω να δω την φάτσα του πρώτα, και αν μου αρέσει θα προχωρήσουμε∙ διαφορετικά.. ας περάσει ο επόμενος».

 

Καταλαβαίνω απόλυτα το συναισθηματικό δέσιμο με την επιχείρησή σου. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών επιχειρήσεων αισθάνονται έτσι καθώς τις αντιλαμβάνονται ως τα παιδιά τους, και όταν έρχεται η ώρα να μεταβούν σε άλλα χέρια, αισθάνονται σαν τον πατέρα που περιμένει να δει τον λεγάμενο για την κόρη του. Όλα είναι κατανοητά και ανθρώπινα αλλά ας τα πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή.

 

Καταρχάς, οι επιχειρήσεις δεν είναι οι κόρες ούτε οι γιοι μας, είναι ζωντανοί οργανισμοί, εμπεριέχουν κόπους, όνειρα, ατελείωτες προσπάθειες και θυσίες, αλλά όχι, δεν είναι άνθρωποι, ούτε κτήρια, η επιχείρηση είναι ένα σύστημα. Ένα σύστημα που αποτελείται από διάφορα στοιχεία και υποσυστήματα που συνεργάζονται για να επιτύχουν τους στόχους που θέλει η διοίκηση. Η επιχείρηση λειτουργεί ως ένα συνεκτικό σύστημα που αλληλεπιδρά με το εσωτερικό και το εξωτερικό του περιβάλλον, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του. Η οργάνωση, η διαχείριση, η εποπτεία και η διόρθωση των συνιστωσών αυτού του συστήματος είναι αυτό που κάνει την μια επιχείρηση να πετάει και την άλλη να σέρνεται ή να αναγκαστεί να βάλει λουκέτο. Οπότε, αγαπητέ επιχειρηματία, μπορεί να κόπιασες χρόνια ολόκληρα για να χτίσεις μια επιχείρηση και τώρα για διάφορους λόγους θέλεις να αποχωρήσεις. Πρέπει όμως να σε ενημερώσω ότι δεν είναι τόσο εύκολο, μπορεί να πάρει ακόμα και χρόνια αυτή η διαδικασία, άρα οπλίσου με υπομονή. Ωστόσο, η υπομονή από μόνη της δεν θα σε βοηθήσει, θα χρειαστεί να προβάλλεις και την κατάλληλη προετοιμασία, και εδώ υπάρχει τεράστιο θέμα καθώς στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών που μπορούν να καθοδηγήσουν βήμα-βήμα τις επιχειρήσεις σε μια τέτοια διαδικασία. (Η Business Interval είναι από τις μοναδικές επιχειρήσεις στον Ελλαδικό χώρο που έχει αυτήν την τεχνογνωσία).

 

Αρχικά, κανόνισε η επιχείρησή σου να παραμείνει λειτουργική, κερδοφόρα (ευχής έργον) και να μην μαθευτεί ότι την πουλάς. Επίσης, οφείλω να σε ενημερώσω ότι στη διαδικασία αγοραπωλησίας επιχειρήσεων την δύναμη την έχει ο αγοραστής και ότι συνήθως το ποσό που ζητάς είναι από φουσκωμένο μέχρι αστρονομικό και απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ίσως είναι αυτή η ψυχολογική μας τάση προς τα πράγματα με τα οποία ασχολούμαστε, που μας ωθεί να τα ντύνουμε με μια συναισθηματική αξία και να τα αποτιμούμε πολύ παραπάνω απ’ ό,τι πραγματικά αξίζουν. Αλλά εδώ ευτυχώς υπάρχουν διάφορες επιστημονικές τεχνικές που μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε μια όσο πιο ρεαλιστική αποτίμηση. Το γεγονός ότι ‘’έφτυσες αίμα’’ για να την χτίσεις, δεν σημαίνει ότι οφείλει ο αγοραστής να σε αποζημιώσει. Αυτό που ψάχνει και πληρώνει ο αγοραστής είναι η δυνατότητα αυτής της οντότητας να πολλαπλασιάσει το συντομότερο δυνατό την επένδυση που θα κάνει.

 

Η επιτυχία στην πώληση μιας επιχείρησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διαμορφώνεται με βάση τις συνθήκες και τις επιλογές που κάνουν οι εμπλεκόμενοι, αλλά επιλογές του τύπου βελτίωση του business model, επαγγελματική και εμπεριστατωμένη απεικόνιση των αποτελεσμάτων, και συνεργασία με επαγγελματίες που μπορούν να σε βοηθήσουν στην προετοιμασία της επιχείρησής σου για αυτήν την διαδικασία έχουν μεγάλο αντίκτυπο και αυξάνουν εντυπωσιακά τις πιθανότητες πώλησης μιας μικρομεσαίας επιχείρησης.

 

Κλείνοντας θέλω να αναφέρω το εξής, έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές κατά την διαδικασία προετοιμασίας για την πώληση, οι επιχειρηματίες έχουν την ευκαιρία να επανεξετάσουν και να αναλύσουν προσεκτικά την επιχείρησή τους και τη θέση της στην αγορά με αποτέλεσμα να ανακαλύπτουν προβλήματα και ευκαιρίες που δεν είχαν προηγουμένως αντιληφθεί. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η αξιοποίηση των νέων ευκαιριών οδηγεί σε βελτιώσεις και εν τέλει σε μια πολύ καλύτερη πορεία και αύξηση της αξίας της επιχείρησης.

 

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σου πω ακόμη, και υπόσχομαι να στα πω μέσα από αυτήν την ενότητα. Σκοπεύω να σου μιλήσω όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται καθώς και να σε βοηθήσω να αυξήσουμε τις πιθανότητες να πουλήσουμε την επιχείρησή σου όσο πιο γρήγορα γίνεται και στη βέλτιστη τιμή.

 

Η Business Interval είναι στην διάθεσή σου, έτοιμη να σου προσφέρει την πολύτιμη εμπειρία της, ώστε να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.

Share:

icon-buy

ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα αγοράσετε μια επιχείρηση

icon-sell

ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα πουλήσετε μια επιχείρηση

icon-general

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διάφορα άρθρα γύρω από την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα