Γιατί είναι σημαντικά τα λογιστικά αρχεία στην πώληση μιας επιχείρησης;

Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με τη σημασία των λογιστικών αρχείων.


 

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με επιχειρηματίες που μας διαβεβαιώνουν για τα αποτελέσματα  και την καλή πορεία των επιχειρήσεών τους, μα όταν τους ζητάμε να επαληθεύσουμε όλα αυτά που μας λένε με τα βιβλία και τα οικονομικά στοιχεία τους, εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν.

 

Το να παρουσιάζει μια επιχείρηση κέρδη ενώ έχει όλες τις υποχρεώσεις απλήρωτες, με το να παρουσιάζει κέρδη ενώ έχει τα πάντα πληρωμένα, είναι όπως η μέρα με τη νύχτα. Μιλάμε, δηλαδή, για δυο τελείως διαφορετικές καταστάσεις.

 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, για να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη μεταβίβαση επιχείρησης, πρέπει να έχουμε ένα σημείο αναφοράς, μια αφετηρία, και συνήθως το σημείο αυτό οριοθετείται από τα λογιστικά στοιχεία και δεδομένα. Πώς άλλωστε θα μπορούσαμε να έχουμε αξιόπιστη και δίκαιη αποτίμηση  μιας επιχείρησης, άμα δεν έχουμε δεδομένα για την απόδοσή της; Ξέρω ότι με αυτά που λέω θα δυσαρεστήσω πολλούς, αλλά, πρώτον, είμαστε εδώ για να λέμε αλήθειες και, δεύτερον, έστω και τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε να τηρείτε όσο πιο αξιόπιστα λογιστικά αρχεία. Κι αυτό είναι χίλιες φορές προτιμότερο από το τίποτα.

 

Τα λογιστικά αρχεία, από τη μία τεκμηριώνουν το παρελθόν, συνθέτουν το παρόν και παρέχουν τις βάσεις για ρεαλιστικές προβλέψεις της μελλοντικής πορείας μιας επιχείρησης, και από την άλλη αποκαλύπτουν τη δυνητική αξία της σε έναν υποψήφιο αγοραστή.

 

Τα λογιστικά αρχεία είναι μια ‘’διεθνής γλώσσα’’ συνεννόησης μεταξύ επαγγελματιών, που μας επιτρέπουν να διαβάσουμε και κατανοήσουμε τον βίο μιας οικονομικής οντότητας. Χωρίς αυτά η επικοινωνία είναι τρομακτικά δύσκολη, ενώ η συνεννόηση και η συμφωνία μόνο τυχαία μπορεί να υπάρξουν.

 

Για να σας προλάβω, διευκρινίζω ότι δεν ασκώ κριτική, απλώς διαπιστώνω και αναδεικνύω μια κατάσταση που οι ρίζες και τα αίτιά της φτάνουν πολύ βαθιά και πολύ πίσω. Πρόκειται για κουβέντα που θα την κάνουμε κι άλλη φορά, ενώ αυτό που πρέπει να μας μείνει από τη σημερινή συζήτηση είναι κάτι πολύ απλό και κατανοητό: εάν θέλετε να πουλήσετε γρήγορα και σε καλύτερες τιμές  τις επιχειρήσεις σας, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να τακτοποιήσετε τα λογιστικά σας αρχεία.

 

Η  διαφάνεια, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη που δημιουργούνται από τα ακριβή και πλήρως ενημερωμένα (σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα) αρχεία, είναι μοναδικές. Δείχνουν στον πιθανό αγοραστή ότι η επιχείρηση έχει λειτουργήσει με νομιμότητα και ότι όλες οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητές της καταγράφονται κατάλληλα. Έτσι ο αγοραστής μπορεί να εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία ταχύτερα και προβαίνει σε συγκρίσεις με άλλες εταιρείες. Ο προϋπολογισμός και οι προβλέψεις μπορούν να επαληθευτούν εξίσου εύκολα και να τεκμηριωθούν κατάλληλα βάσει πραγματικών στοιχείων.

 

Σχεδόν πάντα οι αγοραστές και οι επενδυτές με τα επιτελεία τους δεν αρκούνται μόνο στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις άλλα βλέπουν τους χρηματοοικονομικούς δείκτες μιας επιχείρησης . Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες σχετίζονται κυρίως με την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων μιας επιχείρησης, όπως:

 • τον ισολογισμό
 • την κατάσταση αποτελεσμάτων
 • τη ροή ταμείου κ.α.

 

και παρέχουν μια συνοπτική και αναλυτική εικόνα για:

 • την οικονομική κατάσταση
 • τη ρευστότητα
 • τη χρηματοοικονομική δομή
 • την αποδοτικότητα κ.α.

 

Είναι εργαλεία που βοηθούν να αξιολογήσουμε και να συγκρίνουμε την απόδοση και τους  κινδύνους μιας επιχείρησης με το παρελθόν της ή με άλλες επιχειρήσεις.

 

Κλείνοντας ας αναφέρω εν τάχει τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε λογιστικά αρχεία και τι θα εξετάσει ο υποψήφιος αγοραστής με το επιτελείο του.

 

Τα λογιστικά αρχεία περιλαμβάνουν μια σειρά από οικονομικά και λογιστικά έγγραφα που απεικονίζουν την οικονομική κατάσταση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Ενδεικτικά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ισολογισμό
 • Κατάσταση Αποτελεσμάτων
 • Κατάσταση Ταμειακών Ροών
 • Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων
 • Αναλυτικό και Καθολικό Ημερολόγιο κ.α.

 

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή σας ενδιαφέρει κάποιο ειδικό θέμα, παρακαλώ επικοινωνήστε με τους πάντα πρόθυμους συνεργάτες της ΒΙ και θα φροντίσουμε άμεσα να λάβετε την απάντησή σας.

Share:

icon-buy

ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα αγοράσετε μια επιχείρηση

icon-sell

ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα πουλήσετε μια επιχείρηση

icon-general

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διάφορα άρθρα γύρω από την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα