Πού να επικεντρωθείτε κατά την αναζήτηση επιχείρησης

Η απόφαση αγοράς μιας επιχείρησης είναι μέγιστης σημασίας για να είναι απόφαση της στιγμής ή μια που γίνεται βιαστικά. Μπορεί να σας ενδιαφέρουν πολλές επιχειρήσεις, αλλά το να γνωρίζετε πώς να περιορίζετε τις επιλογές σας ώστε να καταλήξετε μόνο στις καλύτερες δυνατές θα σας βοηθήσει να είστε πιο αποτελεσματικός στην αναζήτησή σας.

Πολλές καταχωρήσεις επιχειρήσεων προς πώληση δεν αποκαλύπτουν αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση και κάποιες άλλες πωλούνται εμπιστευτικά και χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη απευθείας για να μάθετε περισσότερα. Κατά τη συνάντησή σας, είναι σημαντικό να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις και να εστιάσετε την προσοχή σας σε τρεις βασικούς τομείς. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε γρήγορα εάν η επιχείρηση μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας και αν έχει περιθώρια ανάπτυξης.

 

  1. Εστίαση στην επιχείρηση

 

Μην εστιάζετε μόνο στα οικονομικά της επιχείρησης. Εάν δεν σας ενδιαφέρει το αντικείμενο της επιχείρησης, τότε τα οικονομικά δεν έχουν μεγάλη σημασία. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να εξετάσετε τι ψάχνετε σε μια επιχείρηση, τη φύση της και με ποιον κλάδο της βιομηχανίας ενδιαφέρεστε να ασχοληθείτε. Θα πρέπει να αξιολογήσετε την επιχείρηση και να προσδιορίσετε εάν είναι κάτι που σας ταιριάζει.

 

Θα θέλετε επίσης να βρείτε μια επιχείρηση την οποία μπορείτε να διαχειριστείτε με τις δεξιότητές σας και να την αναπτύξετε μακροπρόθεσμα. Σκεφτείτε ποιο είδος επιχείρησης θα ταίριαζε και πιθανώς θα βελτίωνε τον τρόπο ζωής σας. Αν είναι δυνατόν, ζητήστε από τον ιδιοκτήτη να παρατηρήσετε αυτόν και την επιχείρηση για λίγες μέρες για να δείτε πώς λειτουργεί και αν σας ταιριάζει. Μην ξεχνάτε ότι οποιαδήποτε επιχείρηση λειτουργεί για τα τρία τουλάχιστον τελευταία χρόνια, είναι πιθανώς κερδοφόρα,  και θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα και με εσάς ως ιδιοκτήτη.

 

  1. Δώστε έμφαση στα νούμερα που μετράνε

 

Όταν πρόκειται για την αγορά μιας μικρής επιχείρησης, καλό είναι να επικεντρωθείτε στα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα το κέρδος που παράγει η επιχείρηση. Λάβετε υπόψη ότι τα οικονομικά στοιχεία που εξετάζετε έχουν επεξεργαστεί από έναν λογιστή ο στόχος του οποίου είναι να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους φόρους της επιχείρησης με νόμιμο πάντα τρόπο. Αν οι οικονομικές καταστάσεις δείχνουν ότι υπάρχει ζημία, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επιχείρηση δεν είναι επικερδής.

 

Γενικά αυτό που ισχύει είναι ότι ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης μπορεί ενδεχομένως να κερδίζει μεταξύ του 10-20% των ακαθάριστων εσόδων. Ρωτώντας ευθέως τον ιδιοκτήτη πόσα κερδίζει ο ίδιος θα μπορέσετε να προσδιορίσετε κάπως καλύτερα την αξία της επιχείρησης. Εάν μια επιχείρηση δεν πραγματοποιεί επαρκείς πωλήσεις δεν θα καταφέρει να είναι βιώσιμη για πολύ και το λογικό επακόλουθο είναι να κλείσει.

 

  1. Επικεντρωθείτε στο σχέδιο δράσης σας

 

Ενώ είναι λογικό να εστιάζετε σε αυτά που έχει καταφέρει ο τρέχων ιδιοκτήτης, η απόφασή σας θα πρέπει να βασιστεί σε αυτό που πιστεύετε ότι μπορείτε εσείς να καταφέρετε με την επιχείρηση αφού την αγοράσετε. Εστιάστε οπότε σε αυτό που ο ιδιοκτήτης έχει κάνει σωστά και ποιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν στο σύνολο της επιχείρησης από εσάς τους ίδιους.

 

 

Ερωτήσεις που πρέπει να εξετάσετε πριν αγοράσετε μια επιχείρηση:

  • Τι αλλαγές θα μπορούσα να κάνω αμέσως μετά την αγορά για να βελτιώσω την επιχείρηση;
  • Ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της επιχείρησης μόλις την αναλάβω;
  • Πώς μπορώ να προσελκύσω περισσότερους πελάτες στην επιχείρηση;

 

Δώστε βαρύτητα στις αποφάσεις σας σύμφωνα με τα παραπάνω

Μην ξεχνάτε ότι αυτό που αγοράζετε είναι η δυνατότητα της επιχείρησης να παράγει κέρδη, οπότε πρέπει να εστιάσετε το 70% της προσοχής σας στο πώς μπορείτε να βελτιώσετε την επιχείρηση και το υπόλοιπο 30% θα πρέπει να είναι σε αυτό που έχει ήδη καταφέρει ο ιδιοκτήτης με αυτήν. Μπορεί να αγοράζετε μια επιχείρηση με βάση την τρέχουσα αξία της, αλλά η σχεδίαση ενός μακροχρόνιου πλάνου δράσης θα σας βοηθήσει να την αναπτύξετε πολύ παραπάνω.

 

Είναι πραγματικά συναρπαστικό το πόσες διαφορετικές επιχειρήσεις υπάρχουν και πόσες θα μπορούσατε να διαχειρίζεστε, αλλά σίγουρα δεν θέλετε να σπαταλάτε το χρόνο σας ασχολούμενοι με αυτές που δεν είναι κατάλληλες για εσάς. Οπότε, εστιάστε την προσοχή σας στις πιο σημαντικές πτυχές μιας μικρής επιχείρησης και, στη συνέχεια, αποφασίστε εάν αξίζει να εξεταστεί περαιτέρω. Εάν πράγματι αποφασίσετε ότι αξίζει, το επόμενο βήμα σας θα είναι να κάνετε έναν πιο λεπτομερή έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της επιχείρησης και να καθορίσετε την πραγματική αξία της στην αγορά.

 

Share:

icon-buy

ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα αγοράσετε μια επιχείρηση

icon-sell

ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα πουλήσετε μια επιχείρηση

icon-general

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διάφορα άρθρα γύρω από την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα