Τρόποι επέκτασης της επιχείρησής σας

Η ανάπτυξη της επιχείρησής σας αποτελεί μόνιμη πρόκληση και το σημερινό οικονομικό κλίμα είναι πιθανό να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα από ποτέ. Ωστόσο, εξετάζοντας τις επιλογές επέκτασης που εμφανίζονται, ίσως μπορείτε να εκτινάξετε την επιχείρησή σας και τις επιχειρηματικές σας επιδόσεις σε νέα ύψη.

 

Εάν χρησιμοποιείτε συνεχώς τις ίδιες τεχνικές ανάπτυξης, αυτή είναι η ευκαιρία σας να γνωρίσετε μερικές φρέσκες ιδέες που ταιριάζουν απόλυτα με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και οι οποίες θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν σχετικά με τον τρόπο επέκτασης της επιχείρησής σας.

 

 

Οργανική ανάπτυξη

Η οργανική ανάπτυξη είναι η πιο κοινή μορφή ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο έχετε αναπτύξει την επιχείρησή σας στο παρελθόν.

 

Στη σημερινή οικονομία όπου οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην αξία έναντι της αφοσίωσης των επιχειρήσεων, η επιτυχής οργανική ανάπτυξη απαιτεί ενδοσκόπηση. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν τη σχέση τους με βασικούς πελάτες για να εντοπίσουν τους λόγους για τους οποίους οι πελάτες αυτοί είναι ή δεν είναι ικανοποιημένοι από τα επίπεδα των υπηρεσιών που δέχονται. Η σημερινή οικονομία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται το προϊόν ή την υπηρεσία σας, καθώς οι ανάγκες τους (όσον αφορά την τιμή, τα επίπεδα υπηρεσιών και άλλους επιχειρηματικούς παράγοντες) επηρεάζονται από την οικονομική τους κατάσταση. Η μετατροπή αυτής της ανάλυσης σε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας προϋποθέτει σκληρή δουλειά και επιχειρηματικές στρατηγικές προώθησης. Πρόκειται για τη διατήρηση της ικανοποίησης των πελατών και την επένδυση χρόνου και κεφαλαίου στην επιχείρηση.

 

Η σύσφιξη των σχέσεων με βασικούς πελάτες και η ενίσχυση της αξίας των προϊόντων ή των υπηρεσιών της επιχείρησής σας είναι απαραίτητη αν θέλετε να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας «οργανικά».

 

 

Επέκταση τοποθεσίας

Πολλές επιχειρήσεις δεν τολμούν να επεκταθούν με αποτέλεσμα να βασίζουν την επιτυχία τους σε μια μόνο τοποθεσία. Παρόλο που διατηρείτε πλήρη έλεγχο με αυτό τον τρόπο, ταυτόχρονα, ρισκάρετε σε περίπτωση που για κάποιο λόγο η τοποθεσία αυτή σταματήσει τη λειτουργία της για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. άσχημες καιρικές συνθήκες, έργα υποδομών στον χώρο γύρω από την επιχείρηση).

Ίσως λοιπόν, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά την επέκτασή σας σε μια δεύτερη τοποθεσία ή τουλάχιστον την διεύρυνση της περιοχής που εξυπηρετείτε. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να ανοίξετε ένα υποκατάστημα σε κάποια άλλη γειτονιά ή πόλη, ή να διαθέσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές από αυτές που ήδη εξυπηρετείτε.

Η επέκταση σε μια δεύτερη τοποθεσία προσελκύει νέους πελάτες και είναι λιγότερο δαπανηρή από τη δημιουργία μιας καινούριας επιχείρησης. Με την πράξη αυτή, η επιχείρηση μπορεί να εξελίξει τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες και να αυξήσει την κερδοφορία της με πολλούς τρόπους όπως η αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας.

 

 

Εξαγορά ανταγωνιστών

Είναι πιθανό, ορισμένοι από τους ανταγωνιστές σας να μην πετυχαίνουν τους μηνιαίους οικονομικούς στόχους τους με αποτέλεσμα να σκέφτονται την πώληση της επιχείρησής τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν προτιμότερο να τους εξαγοράσετε εσείς και να αποκτήσετε τις τοποθεσίες τους παρά να το κάνει κάποιος ανταγωνιστής, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο, τη θέση του στην αγορά.

Εφόσον γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία, βρίσκεστε σε θέση να αναγνωρίσετε την πραγματική αξία μιας επιχείρησης και να αποφύγετε τις κακές συμφωνίες με υπέρογκα ποσά. Επίσης, σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την εμπειρία που κατέχετε, μπορείτε να βελτιώσετε τις δραστηριότητες της επιχείρησης και να μειώσετε τα κόστη της.

 

 

Επέκταση σε μια παρόμοια αγορά

Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που έχετε στην αγορά που βρίσκεται η εταιρεία σας, μπορείτε με ασφάλεια να υποθέσετε ότι θα αξιοποιήσετε τις ίδιες γνώσεις για να επεκταθείτε με επιτυχία και σε μια παρόμοια αγορά.

 

Όταν επεκτείνεστε σε άλλες αγορές, μπορείτε είτε να ξεκινήσετε την δεύτερη επιχείρηση από την αρχή ή να εξαγοράσετε μια υφιστάμενη η οποία θα αποτελούσε μέρος του ανταγωνισμού σας και θα επηρέαζε την απόδοση και την κερδοφορία σας. Η αγορά υφιστάμενης επιχείρησης είναι μια διαδικασία ταχύτερη, φθηνότερη και με λιγότερο ρίσκο σε σχέση με την ανέγερση μιας καινούριας από το μηδέν. Με την επέκταση σε μια τέτοια αγορά και την προσφορά νέων προϊόντων ή υπηρεσιών καταφέρνετε την διεύρυνση της πελατειακής βάσης, και ταυτόχρονα, την αύξηση των πωλήσεων σας. Το διευρυμένο πελατολόγιο θα βοηθήσει επίσης, στην αύξηση της αξίας της επιχείρησης σε περίπτωση που αποφασίσετε να την πουλήσετε.

 

 

Ξεκινώντας την επέκταση της επιχείρησης

Αποφασίσατε να επεκταθείτε; Βασικά εφόδια που θα χρειαστείτε για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι η φαντασία και ο λεπτομερής σχεδιασμός.

Εξετάστε τις μεθόδους που αναφέρουμε παραπάνω και αποφασίστε ποια πιστεύετε πως ταιριάζει πιο πολύ στην περίπτωσή σας.

Δημιουργήστε μια λίστα σεναρίων για να μπορέσετε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις. Για παράδειγμα, ποιες τοποθεσίες σας φαντάζουν ιδανικές για να επεκταθείτε με παραρτήματα; Ποιους ανταγωνιστές θα εξαγοράζατε, για να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αν η τιμή ήταν η επιθυμητή; Σε ποιες άλλες βιομηχανίες θα μπορούσατε να επεκταθείτε με επιτυχία;

Αφότου έχετε καταλήξει, μέσω του άρθρου, στους καταλληλότερους τρόπους επέκτασης, κάντε μια πιο ενδελεχή έρευνα για να μάθετε περισσότερα για την διαδικασία του καθενός από αυτούς ώστε να επιλέξετε τον σωστό.

Για παράδειγμα, αν ενδιαφέρεστε να επεκταθείτε σε άλλη πόλη, θα μπορούσατε να την επισκεφθείτε και να κάνετε έρευνα αγοράς για το αν υπάρχει ζήτηση για το συγκεκριμένο είδος επιχείρησης. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να ψάξετε για πιθανούς ανταγωνιστές οι οποίοι θα κάνουν την επέκταση περισσότερο ή λιγότερο κερδοφόρα.

Αν εξετάζετε το ενδεχόμενο εξαγοράς κάποιου ανταγωνιστή ή κάποιας συμπληρωματικής επιχείρησης, μπορείτε να ψάξετε στην κατηγορία επιχειρήσεων προς πώληση που προσφέρει η Business Interval για να μάθετε τους ανταγωνιστές σας.

Ακόμα και αν διανύετε την πιο παραγωγική περίοδο της εταιρείας σας, δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύεστε. Αντιθέτως, χρειάζεται να ενημερώνεστε συνεχώς για αλλαγές στην αγορά και πιθανές συμφωνίες που μπορεί να υπάρχουν διότι μπορεί να έχετε καταφέρει πολλά έως τώρα αλλά με μια καλή επεκτατική στρατηγική μπορείτε να καταφέρετε ακόμα περισσότερα!

 

Share:

icon-buy

ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα αγοράσετε μια επιχείρηση

icon-sell

ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Βασικές γνώσεις για το πώς θα πουλήσετε μια επιχείρηση

icon-general

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διάφορα άρθρα γύρω από την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα